Unos folne kiseline u trudnoći i rizik od razvoja autizma

Dokazi o učinku folne kiseline na smanjenje rizika od pojave defekata neuralne cijevi su uvjerljivi te je unos folne kiseline prvih 12 tjedana trudnoće univerzalno prihvaćena preporuka. Može se reći kako se danas smatra obavezom unositi folnu kiselinu u obliku dodatka prehrani tijekom tih prvih tjedana trudnoće, a prvi tjedni podrazumijevaju i ono vrijeme kada žena ne zna da je trudna.

No čini se kako se pozitivno djelovanje unosa folne kiseline u obliku dodatka prehrani u trudnoći ne zaustavlja samo na prevenciji defekata neuralne cijevi, već folna kiselina ima i druga pozitivna djelovanja kod različitih neuralnih poremećaja poput primjerice autizma.

Autizam je složen poremećaj u ponašanju, vrlo individualan i često udružen s nekim drugim psihičkim ili tjelesnim problemima. Danas se općenito uzima da je učestalost autizma 4-10 djece na 10 000 poroda.

Istraživanje objavljeno ove godine u stručnom časopisu PLoS One bavilo se analizom do sada objavljenih studija na temu unosa folne kiseline i poremećaja u razvoju koji uključuju autizam. Od ukupno 22 prikupljene studije, njih 15 je pokazalo kako unos folne kiseline u obliku dodatka prehrani ostvaruje zaštitni učinak. Šest studija nije uspjelo dobiti statistički značajan rezultat, a eventualna štetnost unosa folne kiseline dokazana je isključivo kod unosa koji premašuje 5 mg.

Iz ovog preglednog rada može se zaključiti kako folna kiselina ostvaruje zaštitni učinak na plod koji nadilazi dokazani učinak prevencije defakata neuralne cijevi. No valja naglasiti kako nije svaka folna kiselina u obliku dodatka prehrani ista. Naime, neki dodaci sadrže folnu kiselinu koja nije biološki aktivna već se u organizmu uz pomoć enzima u nekoliko koraka mora pretvoriti u biološki iskoristivi oblik 5-metiltetrahidrofolat (5-MTHF). No postoje oblici folne kiseline koji su direktno iskoristivi.

Određeni postotak populacije posjeduje genetsku grešku zbog koje ne proizvodi adekvatnu količinu potrebnog enzima ili enzim nije učinkovit. Upravo iz tog razloga, biološki aktivni oblik 5-metilfolat, koji može direktno zadovoljiti potrebe organizma za ovim nutrijentom i koji u svom djelovanju ne ovisi o enzimu ili drugim spojevima, superiornija je i sigurnija opcija.

Upravo taj aktivni oblik folne kiseline nalazi se u dodatku prehrani PrenataS koji je namijenjen trudnicama, dojiljama i ženama koje planiraju trudnoću. Uz folnu kiselinu, PrenataS dodatak prehrani sadrži i druge ključne nutrijente za ovo vrlo važno i posebno osjetljivo razdoblje u životu žene.

Izvor: Gao Y, Sheng C, Xie RH, Sun W, Asztalos E, Moddemann D, Zwaigenbaum L, Walker M, Wen SW. New Perspective on Impact of Folic Acid Supplementation during Pregnancy on Neurodevelopment/Autism in the Offspring Children – A Systematic Review. PLoS One. 2016 Nov 22;11(11):e0165626.