Anemija
i prehrana

Jednostavnim rječnikom, anemija predstavlja opći prihvaćeni naziv za bolest u kojoj dolazi do smanjenja crvenih krvnih zrnaca u cirkulaciji ili do smanjenja crvene boje-hemoglobina koji kao građevna tvar unutar crvenih krvnih zrnaca služi za prijenos kisika u sve stanice i tkiva. Anemija ili slabokrvnost je mnogo učestalija bolest nego što se obično smatra. To je najčešći krvni poremećaj. Može se javiti samostalno kao bolest ili kao sindrom, skup bolesti. Postoji još i anemija koja je očituje kao posljedica neke druge bolesti.

Budući da je sastavni mineral u građi hemoglobina željezo, postoji i vrlo poznata anemija koja se javlja kao posljedica nedostatka željeza u organizmu, a naziva se sideropenična anemija. Takvu je vrstu anemije najuputnije prevenirati pravilnom prehranom, koja se sastoji u uvođenju namirnica koje organizam opskrbljuju željezom. Postoji par jednostavnih pravila koja su opće poznata i koje treba slijediti kada se želi spriječiti ili ublažiti anemija uzrokovana nedostatkom željeza.

Kao prvo, u obroke svakako treba uvesti crveno meso, ribu, žumanjce, jetrica, sušeno voće, grah, leću, zeleno lisnato povrće poput peršina, vlasca, koprive i maslačka, crveno povrće poput cikle i paprike, te voće tamnoljubičaste boje poput grožđa, crnog ribizla i borovnice.

Nadalje, potrebno je konzumirati namirnice koje su dobar izvor vitamina C, jer vitamin C potiče apsorpciju željeza. Osim toga, one namirnice koje u svom sastavu imaju bakar kao mikroelement, isto tako potiču apsorpciju željeza. Tu spadaju sirevi i morski plodovi, a posebno su bakrom bogate sušene smokve.

Osim toga, treba ograničiti konzumaciju špinata i ostalog povrća bogatog oksalatima. Treba napomenuti da iako se dugo godina smatralo kako je špinat bogat željezom, činjenice govore drugačije. Špinat, a donekle i blitva, imaju u sebi jako velik sadržaj oksalatne kiseline. Oksalatna kiselina sprječava pravilnu resorpciju željeza putem crijeva, tako da se željezo sadržano u špinatu slabo iskorištava u organizmu.

Jednako tako, treba pripaziti i kod namirnica koje sadrže u sebi fitate, netopiva vlakna, jer i ti fitati sprječavaju pravilnu iskoristivost željeza iz hrane. Uz obroke treba izbjegavati čaj, kavu, kakao jer u sebi sadrže tanin koji isto remeti pravilno iskorištavanje željeza iz hrane.

Postoji i takva vrsta anemije koja se javlja zbog nedostatka vitamina B12, koji se može sintetizirati samo u životinjskim stanicama, stoga od takve vrste anemije vrlo često boluju osobe koje su na vegetarijanskom režimu prehrane. Osobe koje prakticiraju vegetarijansku prehranu posebno bi morale voditi računa o raznovrsnoj prehrani upotrebom namirnica koje mogu svojim nutritivnim sastavom zadovoljiti potrebu za mineralima, a da pri tome vlaknaste tvari kojih u vegetarijanskoj prehrani ima znatno više no u uobičajenoj “normalnoj” prehrani, ne smetaju unosu minerala i upijanju (resorpciji) u krvotok putem crijeva. Nerijetko se kod vegetarijanaca javlja nedostatak željeza i cinka, a kod onih koji ne jedu mliječne proizvode javlja se i manjak kalcija.

Oblik anemije, uzrokovan nedostatkom B12 vitamina, može se ponekad javiti i u trudnoći. Namirnice bogate vitaminom B12 su junetina, svinjetina, pivski kvasac, žutanjak, tvrdi sirevi, vrhnje. Osim toga, u trudnoći se javlja oblik anemije koji je karakteriziran nedostatkom jedne vrste vitamina B – folne kiseline. Stoga se u trudnoći, trudnicama preporuča nadopuna folne kiseline putem tableta.

U osoba koje pate od kroničnog nedostatka kiseline u želucu, može se javiti sideropenična anemija zbog nedostatka željeza jer se željezo najbolje resorbira iz hrane kada je normalna kiselost želuca, odnosno, kada je tonus i stjenka želučane sluznice zdrava.

Treba napomenuti da se anemija liječi dugotrajno uzimanjem odgovarajućih preparata jer kad se jave prvi simptomi, znači da su i rezerve željeza u organizmu istrošene. Kako bi se te rezerve nadoknadile potrebno je liječenje koje može potrajati i do 6 mjeseci.

Međutim, ako kada posežemo za gotovim preparatima željeza treba pripaziti da se zaista odaberu takvi oblici doziranja (formulacije) koji će osigurati pravilnu apsorpciju željeza u crijevima. Postoje posebno oblikovani oblici željeza (mikrokapsulirani uz pomoć najnovije tehnologije), koji se odlikuju visokom bioraspoloživošću (ulasku u sistemsku cirkulaciju nakon konzumacije na usta) i visokom stabilnošću u organizmu. Pritom su lišeni metalnog okusa koji pojedini konvencionalni preparati željeza posjeduju i dodatno, mikrokapsulirani preparati ne izazivaju smetnje u gastrointestinalnom traktu.

Konačni oblik lijeka ili preparata nadasve je važan jer možemo imati izvrsnu molekulu, ali ona mora biti oblikovana (formulirana) od strane farmaceutskih stručnjaka da u pravo vrijeme dospije na pravo mjesto u organizmu i da tu pokaže odgovarajuću stabilnost, uz minimalne ili gotovo nikakve nuspojave.

Preparate željeza treba uzimati pod liječničkim nadzorom i paralelno provoditi pravilnu prehranu bogatu prirodnim izvorima ovog minerala. Jedan od načina liječenja anemije postiže se kombinacijom preparat željeza, fone kiseline i važnih antioksidansa.