Zašto je 5-metilTHF zamijenio folnu kiselinu?

Potrebe žena za folatom rastu tijekom trudnoće, a optimalan status folata trebao bi se postići prije začeća, odnosno, u prvom tromjesečju, kad se zatvara neuralna cijev. Dok se nizak status folata povezuje s defektima neuralne cijevi (DNC), isti mogu biti spriječeni povećanim unosom folata prije začeća.

Tako je u časopisu Journal of Perinatal Medicine objavljen pregled znanstvenih radova koji su istraživali različite oblike folata, a za cilj je imao utvrditi može li 5-metiltetrahidrofolat zamijeniti folnu kiselinu u sprječavanju defekata neuralne cijevi.

Folat se unosi hranom i ima zaštitni učinak, ali na razini populacije preporuke za povećani unos su neučinkovite. Uzrok tome je nepridržavanje preporuka ili promjenjiva bioraspoloživost folata. Folna kiselina (FA) je sintetski spoj koji se najčešće nalazi u dodacima prehrani. Taj oblik nema biološku funkciju prije nego se reducira do dihidrofolata (DHF) i tetrahidrofolata (THF), a sposobnost za redukciju FA razlikuje se između pojedinaca.

Žene kod kojih je primijećen polimorfizam u genima povezanima s metabolizmom ili apsorpcijom folata, značajno veću korist imaju od uzimanja 5-metiltetrahidrofolata (5-metilTHF) nego od FA.

5-metilTHF je dominantan prirodni oblik koji ima nekoliko prednosti u odnosu na FA: ne prikriva deficit vitamina B12, odmah je dostupan za transport i metabolizam, ne stvara nemetaboliziranu FA u krvi te se apsorbira i iskorištava jednako dobro kao FA.

Autori zaključuju kako je uzimanje 5-metilTHF u obliku dodataka prehrani bolja zamjena za FA, posebice u zemljama koje ne provode program obogaćivanja hrane. 5-metilTHF u obliku dodataka prehrani učinkovito poboljšava biomarkere folata u mladih žena prije začeća i u ranom stadiju trudnoće (4-12 tjedana), u cilju sprječavanja DNC.

Prenatas je novi inovativni proizvod iz PharmaS-a koji sadrži aktivni oblik folne kiseline – 5-metilTHF te obloženo željezo, a njegovo uzimanje preporuča se ženama koje planiraju trudnoću, trudnicama i dojiljama.

Izvor: Obeid R, Holzgreve W, Pietrzik K (2013) Is 5-methyltetrahydrofolate an alternative to folic acid for the prevention of neural tube defects? J Perinat Med 41(5), 469-483.